Site icon From-UA: Новости Украины

7 порад щодо вибору стельового світильника

Зміст статті

Споти, точкове освітлення, підвісні люстри, люстри-тарілки – пропозиція стельових світильників якы ви можете знайти за посиланням https://dilight.com.ua/catalog/interyerne/stelovi/ua здатна звести з розуму будь-кого. Встояти перед величезним асортиментом не завжди легко, тому багато хто припускається помилки і робить спонтанний, імпульсний вибір, орієнтуючись лише на зовнішню привабливість. Тим не менш, при виборі стельового світильника необхідно врахувати масу інших факторів, взяти до уваги розмір виробу, його конструкцію, спрямованість світлового потоку, тип і висоту приміщення, де він буде використаний. Отримуємо справжнісіньку багатофакторну залежність, але вирішити це рівняння не так вже й складно, якщо відкинути емоції і ще перед покупкою чітко визначитися, який світильник необхідний.

№1. ОСНОВНІ ВИДИ СТЕЛЬОВИХ СВІТИЛЬНИКІВ

Головне завдання штучного освітлення зрозуміле навіть дитині. Втім, світильнику недостатньо просто давати світло – важливо, щоб це світло допомагало створювати комфортну обстановку. Він не повинен бити в очі, спотворювати кольори предметів або ускладнювати сприйняття простору. Для організації деяких зон потрібне яскраве освітлення, тоді як для зон відпочинку необхідне м’яке розсіяне світло. Очевидно, що один світильник не може впоратися з різними завданнями, тому людство придумало різні конструкції освітлювальних приладів.

Стельові світильники можна розділити на такі види:

Вибір типу стелі світильника залежить від того, яке освітлення необхідно створити, якої висоти стелі в приміщенні, і за якою технологією вони виконані.

№2. ВИДИ СВІТИЛЬНИКІВ ПО СВІТЛОРОЗПОДІЛУ

Залежно від конструкції та матеріалу світильника, він може давати світло різної спрямованості. За світлорозподілом світильники можна поділити на такі види:

Звичайно, сказати, як тип світлорозподілу краще, не можна — вибір конкретного виду залежить від поставлених завдань і необхідності створити висвітлення певного характеру.

За функціональністю освітлення буває:

В одній кімнаті може знадобитися різного роду світло, тому в сучасному житлі необхідно використовувати багаторівневе освітлення . Для цього стануть у нагоді стельові світильники різного вигляду, які будуть доповнюватися світлодіодними стрічками, торшерами, настільними лампами, бра і підсвічуванням у шафах.

№3. ТИП ЛАМП ДЛЯ СТЕЛЬОВОГО СВІТИЛЬНИКА

Хоча вибір типу лампочки – це зовсім інша тема, але обійти її стороною ми не можемо, тому що організація освітлення та нюанси вибору конструкції стельового світильника певною мірою залежать від того, яка лампа буде використана. Варіантів сьогодні є кілька:

№4. ОСОБЛИВОСТІ СТЕЛІ ТА ТИП СВІТИЛЬНИКА

Вирушаючи в магазин за світильником, не забувайте враховувати й особливості стельової конструкції:

№5. СКІЛЬКИ СВІТЛА ДАСТЬ СВІТИЛЬНИК?

Щоб створити в кімнаті достатній рівень освітлення, необхідно підібрати правильну конструкцію світильників, їх кількість та лампи необхідної потужності. Для кожного типу приміщення вимоги до рівня освітлення різні :

Відразу зазначимо, що всі наведені нижче норми стосуються загального (не робочого та декоративного) освітлення. Параметри наведені для ламп розжарювання. При використанні ламп іншого типу можна використовувати таблиці переведення рівня потужності.

Наприклад, для кухні площею 10 м2 необхідно забезпечити 200 Вт потужності освітлення. Це 5 ламп розжарювання по 40 Вт, 10 ламп розжарювання по 20 Вт або 2 на 100 Вт – все залежить від конструкції світильників та їх кількості. Якщо використовуються світлодіодні лампи, знадобиться 5 ламп на 4-5 Вт або 3 на 10 Вт.

Багато що, звичайно ж, залежить і від нюансів конструкції. Щоб світло не зліпило, вибирайте непрозорі світильники, в яких плафон повністю закриває лампу.

Що ж до точкового освітлення , то один світильник освітлює зону близько 2 м 2 . Якщо таке світло буде використовувати як основне, а не як додаткове, то світильників знадобиться чимало – їх встановлюють з кроком 1-1,2 м, відстань до стіни – 0,6-0,7 м.

№6. СТИЛЬ ТА МАТЕРІАЛ ВИКОНАННЯ

Описати весь представлений у магазинах асортимент світильників неможливо – буквально кожен сезон дизайнери дивують нас новими функціональними знахідками. Це означає, що кожен з нас має шанс облаштувати кімнату саме так, як хочеться. З іншого боку, інтер’єр має бути гармонійним, тому світильник повинен повністю відповідати вибраному стилю приміщення.

Стельові світильники можуть бути виготовлені з таких матеріалів:

Також є паперові світильники, але це варіант на аматора. Якщо не знайшовся відповідний дизайн, завжди можна створити плаф мон самостійно.

Що ж до дизайну точкових світильників , то особливим розмаїттям і вишукуванням він не відрізняється, адже сама суть подібних конструкцій не передбачає їх підкреслення. Точкові світильники необхідні для створення яскравого місцевого освітлення, а для краси необхідно брати люстру.

Світильник повинен відповідати стилю приміщення не лише за матеріалом виконання, а й за формою . Так, наприклад, модерн передбачає наявність плавних вигнутих ліній, які можуть бути використані і у світильнику. Класичний інтер’єр – це шикарні кришталеві чи ковані люстри. Для хай-теку підійдуть як скромні точкові світильники, так і люстри футуристичні з металу і скла.

№7. СТЕЛЬОВИЙ СВІТИЛЬНИК ТА ТИП ПРИМІЩЕННЯ

Ми не маємо права диктувати вам умови і нав’язувати свою думку з приводу освітлення різних кімнат, але деяких правил все ж таки слід дотримуватися:

Насамкінець відзначимо, що скласти схему освітлення краще ще на етапі ремонту, щоб заздалегідь підвести проводку або створити необхідні отвори. Грамотне планування позбавить маси проблем і неприємностей.

Exit mobile version